Transient Throttle weird

Questions about the Elite Series ECU's? Ask here.
EvilEvolution8
Posts: 55
Joined: Wed Dec 07, 2016 10:37 pm

Re: Transient Throttle weird

Postby EvilEvolution8 » Mon Oct 16, 2017 7:44 am

Thanks for your advice.
I Will try your configuration...very interested the using of disenrich.

I don't nave DBW...i still using standard TPS.

skp_buggy
Posts: 24
Joined: Sat Nov 21, 2015 12:09 am

Re: Transient Throttle weird

Postby skp_buggy » Mon Nov 06, 2017 8:15 am

Hello dear

I had similar to your problem.
My aftermarket intake flange was not straight due to tig weldings over heat, i found this problem by using carb cleaner spray it around the intake while the engine is running idle, whenever engine is soaked the spray from the leaked area it will choke and you will find the vacuum leak, it was very very small area that was leaking, and some times you will find a pin holes like a needle tip size sue to poor welder skills,


I hope this will help

EvilEvolution8
Posts: 55
Joined: Wed Dec 07, 2016 10:37 pm

Re: Transient Throttle weird

Postby EvilEvolution8 » Mon Nov 06, 2017 9:35 pm

Thanks buggy,
I will check vacuum leaks carefully ;)

Mobne_s13
Posts: 277
Joined: Sun May 25, 2008 8:56 pm

Re: Transient Throttle weird

Postby Mobne_s13 » Mon Jan 22, 2018 9:16 am

How did it go?

EvilEvolution8
Posts: 55
Joined: Wed Dec 07, 2016 10:37 pm

Re: Transient Throttle weird

Postby EvilEvolution8 » Tue Jan 23, 2018 9:49 am

Mobne_s13 wrote:How did it go?


after some test i put back the stock injectors and all works fine...with FIC/ASNU 1050 SP (high impedance 14 holes) with latency and flow provided from manufacturer the AFR is horrify lean on fast TPS movement.
I don't undersand why...

Mobne_s13
Posts: 277
Joined: Sun May 25, 2008 8:56 pm

Re: Transient Throttle weird

Postby Mobne_s13 » Mon Apr 30, 2018 4:52 pm

Can someone clafify the transient throttle tuning logics to me?

All my settings in the ecu is from the default table expect I have changed the values in the 3D map.

I have individual throttle bodies, maybe this is why it’s harder to get it good.
My issue now is that I have the feeling the transient throttle adds fuel to many MS.

I have good throttle response but the aft goes rich, about 10-11 afr even a second after I went WOT.

Is there a setting on how long after WOT it still adds fuel?

User avatar
Peterson
Posts: 131
Joined: Mon Aug 17, 2015 2:35 am

Re: Transient Throttle weird

Postby Peterson » Mon Apr 30, 2018 10:04 pm

Enrichment decay rate.

Mobne_s13
Posts: 277
Joined: Sun May 25, 2008 8:56 pm

Re: Transient Throttle weird

Postby Mobne_s13 » Tue May 01, 2018 12:22 am

Im going to try spadam9 setup and see How it works.

Many of the settings are totally different from mine.
I have individual throttle bodies so maybe it won’t work for me but let’s se :)

Mobne_s13
Posts: 277
Joined: Sun May 25, 2008 8:56 pm

Re: Transient Throttle weird

Postby Mobne_s13 » Wed May 02, 2018 2:05 am

The new settings seems to be better. But still not spot on. The ITB needs much more fuel on the left lower side on the transient map. This map has lime 0 there and I need about 60.

Well some more tuning to do I guess. :)

Mobne_s13
Posts: 277
Joined: Sun May 25, 2008 8:56 pm

Re: Transient Throttle weird

Postby Mobne_s13 » Fri May 04, 2018 3:38 am

Im in the situation now that the throttle response is really good. All driving in the same gear works well.

But after high and changing gear fast and back to full throttle I’m hitting a lean spot.
It’s difficult to see where I am in the map at this point.

Can anyone familiure with this help me out where I should be doing changes in the map.
I gue all engines in this condition should end up in almost the same spot in the map.

Thanks!

Mobne_s13
Posts: 277
Joined: Sun May 25, 2008 8:56 pm

Re: Transient Throttle weird

Postby Mobne_s13 » Thu May 10, 2018 4:14 am

All tps filters is at 1.
No delays in the setup.

When hitting wot fast I’m getting a lean spot and after that it gets rich (like 10afr).

No matter what I try I just can’t get the lean spot
To go away.

It’s just like the ecu can’t deliver the fuel fast enough at that point.

750cc ev14 Bosch Injectors and e85. Are they to small to use with individual throttle bodies?

I’m using the setup provided by the user here in the forum with minor adjustments. Works well on most throttle conditions expect really fast wot.

Can the dead times cause this if they are a bit of?
Firing angles???

Please help me.


Return to “Elite Series”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 4 guests