Page 1 of 1

Elite 750 & 2jzgte igniter

Posted: Mon Jan 15, 2018 1:07 am
by Caritech
Hello. I'm installing an Elite 750 on a non-vvti 2jzgte. Looking at the information on the unit I've noticed that the ignition output is a ground while the 2jz igniter responds to a pull-up 5v. What do I have to do for the igniter to work? Thank you.

Re: Elite 750 & 2jzgte igniter

Posted: Mon Jan 15, 2018 4:39 pm
by HaltechMatthew
Wire it to the ignitor. You are over-thinking it :D
Default settings will work with it too. Direct Fire, Constant Charge, Falling edge.

Re: Elite 750 & 2jzgte igniter

Posted: Mon Jan 15, 2018 7:28 pm
by Caritech
Thank you for the reply.

I wired it all up but I'm getting no spark or injector pulse. The unit response to RPM by working the fuel pump and is reporting incoming rpm but it isn't turning the injector and ignition drivers on. "Engine Limiting Function" and "Engine Limiting Method" both say none with no DTC's.

Used the Supra Single turbo base map (JDM 2jz btw). It is wired in parallel with factory PCM which had an issue of only firing the number 1 and 2 coils. Could that be causing an issue?

Re: Elite 750 & 2jzgte igniter

Posted: Mon Jan 15, 2018 11:54 pm
by SONofSUN
Caritech wrote:Thank you for the reply.

I wired it all up but I'm getting no spark or injector pulse. The unit response to RPM by working the fuel pump and is reporting incoming rpm but it isn't turning the injector and ignition drivers on. "Engine Limiting Function" and "Engine Limiting Method" both say none with no DTC's.

Used the Supra Single turbo base map (JDM 2jz btw). It is wired in parallel with factory PCM which had an issue of only firing the number 1 and 2 coils. Could that be causing an issue?


For trigger settings, do you have the pull up disabled? and ground ref. ticked on? since it is parallel installations.
Does the factory ECU supply the power to your coils and injectors?
can you post map and maybe a picture/sketch for wiring injectors, igniter and trigger?

Re: Elite 750 & 2jzgte igniter

Posted: Tue Jan 16, 2018 12:43 am
by Caritech
SONofSUN wrote:
Caritech wrote:Thank you for the reply.

I wired it all up but I'm getting no spark or injector pulse. The unit response to RPM by working the fuel pump and is reporting incoming rpm but it isn't turning the injector and ignition drivers on. "Engine Limiting Function" and "Engine Limiting Method" both say none with no DTC's.

Used the Supra Single turbo base map (JDM 2jz btw). It is wired in parallel with factory PCM which had an issue of only firing the number 1 and 2 coils. Could that be causing an issue?


For trigger settings, do you have the pull up disabled? and ground ref. ticked on? since it is parallel installations.
Does the factory ECU supply the power to your coils and injectors?
can you post map and maybe a picture/sketch for wiring injectors, igniter and trigger?


Will have to confirm later but yes those are/should be the settings.
The factory PCM is turning on the efi relay and the injectors and igniter are powered on. The Haltech has it's 5v and increases the dwell time during cranking.

Re: Elite 750 & 2jzgte igniter

Posted: Tue Jan 16, 2018 12:56 pm
by Caritech
SONofSUN wrote:
Caritech wrote:Thank you for the reply.

I wired it all up but I'm getting no spark or injector pulse. The unit response to RPM by working the fuel pump and is reporting incoming rpm but it isn't turning the injector and ignition drivers on. "Engine Limiting Function" and "Engine Limiting Method" both say none with no DTC's.

Used the Supra Single turbo base map (JDM 2jz btw). It is wired in parallel with factory PCM which had an issue of only firing the number 1 and 2 coils. Could that be causing an issue?


For trigger settings, do you have the pull up disabled? and ground ref. ticked on? since it is parallel installations.
Does the factory ECU supply the power to your coils and injectors?
can you post map and maybe a picture/sketch for wiring injectors, igniter and trigger?


Double checked settings and they're correct or at least they match your suggestions. Which parts of the map would be most relevant to share with you?

Re: Elite 750 & 2jzgte igniter

Posted: Tue Jan 16, 2018 1:39 pm
by Caritech
Screenshot 2018-01-15 22.23.05.png


Screenshot 2018-01-15 22.21.54.png


Screenshot 2018-01-15 16.43.05.png

Re: Elite 750 & 2jzgte igniter

Posted: Tue Jan 16, 2018 1:55 pm
by SONofSUN
Caritech wrote:
SONofSUN wrote:
Caritech wrote:Thank you for the reply.

I wired it all up but I'm getting no spark or injector pulse. The unit response to RPM by working the fuel pump and is reporting incoming rpm but it isn't turning the injector and ignition drivers on. "Engine Limiting Function" and "Engine Limiting Method" both say none with no DTC's.

Used the Supra Single turbo base map (JDM 2jz btw). It is wired in parallel with factory PCM which had an issue of only firing the number 1 and 2 coils. Could that be causing an issue?


For trigger settings, do you have the pull up disabled? and ground ref. ticked on? since it is parallel installations.
Does the factory ECU supply the power to your coils and injectors?
can you post map and maybe a picture/sketch for wiring injectors, igniter and trigger?


Double checked settings and they're correct or at least they match your suggestions. Which parts of the map would be most relevant to share with you?


Just zip the base map and post it as an attachment

Re: Elite 750 & 2jzgte igniter

Posted: Tue Jan 16, 2018 8:41 pm
by Caritech
Here it is hopefully.

SuperLex.zip
2jzgte map
(21.57 KiB) Downloaded 83 times

Re: Elite 750 & 2jzgte igniter

Posted: Fri Jan 19, 2018 6:33 am
by Caritech
Update: The Elite is not reporting any change in count for home, no matter what we do. We even tried giving it the crank/trigger signal but it stays zero (0).

Re: Elite 750 & 2jzgte igniter

Posted: Fri Feb 02, 2018 3:39 am
by SONofSUN
Caritech wrote:Update: The Elite is not reporting any change in count for home, no matter what we do. We even tried giving it the crank/trigger signal but it stays zero (0).

Any update? hope you get the engine started.
Did you try to start with zero filtering for RPM, trigger and home? I noticed you have filtering level 3 and 2 for rpm and trigger, respectively.
The ignition is set up for direct fire?

Re: Elite 750 & 2jzgte igniter

Posted: Fri Feb 02, 2018 4:21 am
by Caritech
SONofSUN wrote:
Caritech wrote:Update: The Elite is not reporting any change in count for home, no matter what we do. We even tried giving it the crank/trigger signal but it stays zero (0).

Any update? hope you get the engine started.
Did you try to start with zero filtering for RPM, trigger and home? I noticed you have filtering level 3 and 2 for rpm and trigger, respectively.
The ignition is set up for direct fire?


No luck yet. Yes filters at 0 & ignition is direct fire. I have to send a log and map to Haltech USA. I did notice the trigger error counter increments every crank. If you unplug the CAM it reports "No home."

Re: Elite 750 & 2jzgte igniter

Posted: Sun Aug 05, 2018 10:04 am
by Um146163
hey, any update on your build? I am having the same issue. the output signal from the ecu towards the igniter is negative and i have no spark. could you screenshot your setting please? thanks

Re: Elite 750 & 2jzgte igniter

Posted: Sat Sep 08, 2018 2:46 am
by CorrPerformance
Did the OP get this engine started, I am also working on a parallel install on a toyota with similar issues.